Verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebriefHet verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief is een moeilijke kwestie. Vaak zullen deze termen door elkaar gebruikt worden, maar er zit wel degelijk een (klein) verschil tussen de twee. Bij een motivatiebrief ligt, zoals de naam al doet vermoeden, de nadruk op je motivatie. Waarom wil je een bepaalde functie beoefenen en waarom bij het bedrijf waar je deze aan richt? Je toont aan dat je vol overtuiging zal meewerken binnen het bedrijf en probeert andere kandidaten uit de strijd te gooien.

Met een motivatiebrief probeer je een uitnodiging tot een gesprek te bemachtigen. Een sollicitatiebrief richt zich meer op je curriculum vitae. Je bespreekt de onderdelen van je CV: waar je eerder hebt gewerkt, wat je hebt gestudeerd en wat je sterke punten zijn. Ook geef je aan waarom je solliciteert bij het bedrijf in kwestie en dat overlapt een beetje met een motivatiebrief. De opbouw van beide brieven is ook hetzelfde en bij allebei is correcte spelling een vereiste.

Verder is het ook mogelijk om een motivatie- en sollicitatiebrief in elkaar te verweven. Onrechtstreeks doe je dat sowieso, maar er kan net iets dieper ingegaan worden op de motivatie of op reeds geleverde prestaties. Vaak zal de bedrijfsleider die je brief leest zich echter deze vraag niet stellen. Prioritair is de inhoud van de brief die je schrijft en ook de opbouw en correcte spelling.

U kunt de motivatiebrief via de e-mail of post opsturen maar er zijn ook mensen die de motivatiebrief persoonlijk gaan brengen. Het voordeel hiervan kan zijn dat je de persoon, die jou moet gaan uitnodigen, al gaat ontmoeten. Hij krijg dan gelijk een goed beeld van jou.
Zorg er wel voor dat je goed gekleed bent en dat de brief netjes in een envelop verpakt zit.
Je kan maar 1 keer een goede indruk achter laten!

Wij hopen dat wij u het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief goed uitgelegd hebben.
Veel succes met het maken van uw motivatiebrief.

 

Advertentietip