Het schrijven van een goede motivatiebrief vraagt tijd en energie. Waarom ben jij de juiste persoon voor die functie en waarom moeten ze kiezen voor jou? Motivatiebrief tips

Hieronder hebben wij motivatiebrief tips op papier gezet die jou kunnen gaan helpen met het goed opzetten van een motivatiebrief. U kunt een voorbeeld motivatiebrief schrijven als voorbeeld downloadend en deze gaan aanpassen naar uw wensen. Hieronder hebben wij de tips op een rijtje gezet die u kunt gebruiken bij het aanpassen van de motivatiebrief.

Vertel duidelijk waarom je de motivatiebrief schrijft.
Probeer in je eigen woorden te vertellen waarom jij die baan zo leuk vindt. Waarom moeten ze voor jou kiezen en wat kan jij de nieuwe werkgever bieden?

Leg eerst hardop, in je eigen woorden uit waarom je deze baan zo leuk vindt. Wat zou jij de nieuwe werkgever kunnen bieden? Je kunt daarbij doen alsof je dit aan een vriend vertelt. Hierdoor laat je het idee van solliciteren even los. Daarna kun je veel beter in je eigen woorden opschrijven waarom je de baan zo graag wilt.

Maak uw motivatiebrief persoonlijk.
Zorg ervoor dat u uw motivatiebrief persoonlijk maak. Stuur de brief naar de persoon die in de vacature staat of meld dat u iemand kent die bij het bedrijf werkt en u op de functie geattendeerd heef. Op deze manier laat u zien dan u zicht verdiept heeft in het bedrijf.

Maak de brief niet te lang.
Veel mensen zijn geneigd om zo veel mogelijk in hun brief te schrijven. Doe dit niet!
Schijf een kort maar bondig verhaal waarom jij geschikt bent voor die functie.
Maximaal 2 of 3 alinea’s is meer dan voldoende. Meer informatie kunnen ze altijd vinden in je bijgevoegde CV.

Zorg dat de motivatiebrief goed leesbaar is.
Een motivatiebrief moet makkelijk te lezen zijn. Maak de zinnen niet te lang en zorgt ervoor dat je enthousiast schrijft. Hierdoor wordt uw brief nog persoonlijker.
Lees je brief meerdere keren door en als het de tekst makkelijk leest dan is de brief goed.
Mocht dit niet zo zijn dan moet u de zin korter maken.

Spelfouten
Het spreek voor zich maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Controleer uw motivatiebrief op spelfouten. Maak gebruik van de spellingscontrole op uw computer en lees uw motivatiebrief goed door voordat u deze gaat versturen. Nog beter is om iemand anders uw brief te laten lezen. Een motivatiebrief met spelfouten worden bijna altijd direct afgewezen.

Vergeet je cv niet
Controleer voordat u uw e-mail verstuurd of de bijlage erbij zit. Het komt regelmatig voor dat een motivatiebrief verstuurd wordt zonder de CV. Hierdoor moet u een 2e e-mail sturen en dat komt onprofessioneel over. Blijf jezelf controleren.

Contactgegevens
Het spreek voor zich maar het komt regelmatig voor dat mensen vergeten hun contact gegevens in de motivatiebrief te vermelden. Zet onderaan de motivatiebrief altijd je naam en telefoonnummer. Op deze manier kan je toekomstige werkgever snel contact met u opnemen.

Natuurlijk kunt u zelf een motivatiebrief schrijven maar u kunt ook een motivatiebrief gratis downloaden. Klik hier voor de vele voorbeelden.

Advertentietip